Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Gisteren, Vandaag: 22 februari

De uren van de dag tikken weg tussen realiteit en fictie, met in het eerste uur het overlijden van Baron von Munchhausen in 1797. Von Munchhausen was een Duits edelman die in het Russische leger diende tegen de Turken. Hierover vertelde de Baron vrij straffe verhalen, die neergeschreven en gebundeld werden door Rudolf Erich Raspe. Raspe gebruikte hier ook nog andere bronnen voor die net als hem, alles nog eens extra aandikte. Von Munchhausen was hier niet zo over te spreken en zijn band met Raspe vertroebelde. De verhalen die hij in origine bedoeld had ter onschuldig vermaak, waren zo uitgegroeid dat iedereen hem als een leugenaar beschouwde, wat hem de bijnaam de Leugenbaron opleverde, waardoor hij zich terugtrok uit het openbare leven. Volgens het publiek en de overlevering vertelde hij wel degelijk dergelijk straffe verhalen om zo aandacht te krijgen. Het psychisch syndroom waar iemand zichzelf verwond om aandacht te krijgen is naar hem vernoemd: Munchhausensyndroom. Een variant daarvan is wanneer zo iemand een andere persoon gaat verwonden, om zo als redder van dienst de aandacht naar zich toe te trekken, dit syndroom kennen we als: Munchhausen by Proxy en laat dit nu net de naam zijn van de – natuurlijk – fictieve band, waarin Zooey Deschanel‘s personage Allison in speelt in de film “Yes Man”.

– Zooey Deschanel als zangeres van Munchhausen by Proxy in “Yes Man” (2008)

Vandaag, 1987, nemen we ook afscheid van Andy Warhol. Warhol is zo bekend dat hij geen inleiding nodig heeft. Als personage wordt hij in verscheidene films opgevoerd, één van de meest recente is “Factory Girl” waarin de nadruk ligt op zijn relatie/verstandhouding met Edie Sedgwick.

– Andy Warhol als in “Factory Girl” (2006)

Op het derde uur nemen we afscheid van Hunter S. Thompson, die in 2005 overleden is. Thompson is de grondlegger van de ‘Gonzo-journalistiek’. Een stijl die bekendheid kreeg en doorbrak met zijn boek ‘Fear and Loathing in Las Vegas’. Het grotendeels autobiografisch verhaal, doorspekt met drugstrips, is door – wie anders – Terry Gilliam verfilmd met dezelfde titel “Fear and Loathing in Las Vegas”. Johnny Depp speelt Raoul Duke, het personage dat Thompson vooral op zichzelf gebasseerd heeft.

“Fear and Loathing in Las Vegas” (1998)

Wie nog leeft en zijn 52ste verjaardag te vieren heeft vandaag is Kyle MacLachlan. MacLachlan zullen enkele van jullie kennen uit “Sex and the City”, maar wij kennen hem toch vooral in het vierde uur als David Lynch’s alter ego op het scherm in “Blue Velvet” en vooral als Special Agent Dale Cooper in de fantastische reeks “Twin Peaks”.

– Kyle MacLachlan als Special Agent Dale Cooper en zijn vreemde methodes in “Twin Peaks” (1990)

In het laatste en vijfde uur vieren we Drew Barrymore haar 36ste verjaardag. Realiteit is dat Barrymore een middelmatige actrice is met een middelmatig, naar mijn mening eerder onaantrekkelijke verschijning. Fictie is dat zij wel kan acteren en een seksbom is… Althans dat wou ze ons toch doen geloven met “Charlie’s Angels”, waarin ze enkel en alleen omdat ze producer van de film is, in mocht meespelen me dunkt.

“Charlie’s Angels” (2000)



Cineme.be
Sven

sven@cineme.be

The post Gisteren, Vandaag: 22 februari appeared first on Cineme.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8